ЧИ МОЖЕ ДИРЕКТОР ШКОЛИ НА ЗБОРАХ ТРУДОВОГО КОЛЕКТИВУ ЗМУШУВАТИ СВОЇХ ПІДЛЕГЛИХ ВИХОДИТИ З ПРОФСПІЛКИ?

на сайт

Відповідно до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності». Професійні спілки, їх об’єднання у своїй діяльності незалежні від державних органів та органів місцевого самоврядування, роботодавців, інших громадських організацій, політичних партій, їм не підзвітні і не підконтрольні.

Профспілки самостійно організовують свою діяльність, проводять збори, конференції, з’їзди, засідання утворених ними органів, інші заходи, які не суперечать законодавству.

Забороняється втручання державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, роботодавців,  у статутну діяльність профспілок, їх організацій та об’єднань.

Згідно Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2011 – 2015 роки пункту 10.1.2  та Колективної угоди між відділом освіти Сколівської РДА та Сколівської районної профспілки працівників освіти і науки України пункту 9.2 «Не допускається втручання керівників закладів освіти у статутну діяльність організаційних ланок Профспілки працівників освіти і науки України, передбачену чинним законодавством».

У разі втручання у діяльність профспілок настає відповідальність посадових осіб.

Так, стаття 46 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» вказує на те що. «Особи, які чинять перешкоду здійсненню права громадян на об’єднання у профспілки, а також посадові та інші особи, винні в порушенні законодавства про профспілки, які своїми діями або бездіяльністю перешкоджають законній діяльності профспілок, їх об’єднань, несуть дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законів

Окрім цього, відповідно до статті 41 КЗпП України, підставою розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу(відділу освіти) є одноразове грубе порушення трудових обов’язків керівником підприємства, установи, організації всіх форм власності (філіалу, представництва, відділення та іншого відокремленого підрозділу), його заступником.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.