У вівторок на вечірньому пленарному засіданні Верховна рада відправила в комітет на доопрацювання законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення державних гарантій для гірських та високогірних населених пунктів», яким передбачено збереження освітньої мережі Карпатського регіону

розміщено в: Новини | 0

У зв’язку з тим, що на державному рівні сьогодні немає єдиної гірської політики, а є поверхневий інтерес до гірської проблематики.  Стратегії розвитку, що розробляють на рівні областей Карпатського регіону, залишають поза увагою важливі саме для гірських районів проблеми соціально-економічного й екологічного характеру та формують різне бачення пріоритетів їх розвитку.

Групою депутатів Верховної ради України розроблено, ще у 2017 році, законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення державних гарантій для гірських та високогірних населених пунктів». Даний законопроект вводить поняття  високогірні населені пункти. Критерієм віднесення гірських населених пунктів до категорії високогірних є розташування гірського населеного пункту або його частини, на якій проживає більш як третина мешканців цього населеного пункту, на висоті 600 метрів і вище над рівнем моря, та розміщення 50 відсотків і більше сільськогосподарських угідь у межах цього пункту на схилах крутизною 20 градусів і більше.

Разом з тим, життя громадян в гірських населених пунктах суттєво відрізняється від життя на рівнинних територіях країни. У зв’язку з відсутністю транспортної інфраструктури, газифікації та електрифікації багатьох населених пунктів, а також враховуючи високогірність та відсутність промислових потужностей, які б забезпечували робочі місця, такі населені пункти на сьогодні фактично відірвані від іншої частини країни, а населення в своїй більшості вимушене покидати їх, шукаючи можливість заробити на життя та вирішити елементарні побутові потреби в інших регіонах.

Мережа навчальних та медичних закладів в таких населених пунктах практично є недоступною. Маленькі діти часто вимушені щоденно долати пішки багато кілометрів, щоб дістатись до початкової школи. За відсутності повноцінної транспортної інфраструктури, а загальновідомо, що сьогодні шляхи сполучення практично всюди перебувають в жахливому стані, в умовах постійного недофінансування, наразі немає практичної можливості забезпечити школи шкільними автобусами, створити належні умови доступу до медичних закладів.

Попри це, з урахуванням реформи децентралізації, яка є дійсно прогресивною та потрібною по своїй суті, уже сьогодні закриваються навчальні, медичні та культурні заклади в гірських населених пунктах, що, з урахуванням зазначеного вище, робить для їхніх мешканців практично не доступними ні освітні, ні медичні, ні культурні послуги.

Тому, на даний момент для України актуально забезпечити громадян, що мешкають в гірських населених пунктах, можливістю доступу до базових адміністративних послуг (медичних та освітніх), сприяти, щоб мережа навчальних та медичних закладів гірських населених пунктах не зменшувалась, вжити заходів для покращення транспортної інфраструктури, ремонту, а в деяких випадках і будівництва, шляхів сполучення, посилити соціальні гарантії для населення. У випадку вжиття таких заходів Україна може зробити Карпатський регіон привабливим для туристів, розвивати зелений туризм, як це давно роблять наші сусіди, та залучати іноземні інвестиції, які сприятимуть покращенню економічного  становища як і регіону, так і держави в цілому.

У вівторок, 14 травня 2019 року, на вечірньому пленарному засіданні Верховна рада відправила в комітет на доопрацювання законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення державних гарантій для гірських та високогірних населених пунктів» у першому читанні,  оскільки законопроект не був підтриманий у першому читанні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.