Учителі пенсійного віку працюватимуть за контрактом

розміщено в: Новини | 0

 

пенсія

З учителями пенсійного віку укладатимуть однорічні контракти та подовжуватимуть їх у разі необхідності. Про це сказала на брифінгу в Укрінформі перший заступник міністра освіти та науки Інна Совсун.

“На сьогодні найважливішим завданням, що перед нами стоїть і передбачається пакетом змін до законодавства, першим етапом переведення на контракт буде переведення на однорічний контракт осіб пенсійного віку”, – сказала Совсун. На практиці, за її словами, це означатиме, що перевага надаватиметься вчителям непенсійного віку.

“Якщо залишатимуться години, вільна ставка, потреба в додаткових викладачах, то щороку буде поновлюватися контракт з учителем пенсійного віку”, – зазначила Совсун.

Перший заступник міністра освіти наголосила, що питання оновлення вчительського складу стоїть гостро, адже 16% викладачів у системі шкільної освіти – пенсійного віку.

“Такі зміни будуть прописані у майбутньому Законі “Про освіту”. Зараз це звучить голослівно і скороспішно. Нормативна база — чинний кодекс законів про працю України, цього питання не врегульовує,— пояснив “  заступник голови Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України, завідувач відділу соціально-економічного захисту і заробітної плати Мар’ян Калин.— Доцільно ставити питання про нормальні пенсії педагогічним працівникам, а тоді поетапно розбиратися із контрактами. Як може таке бути, коли вчитель 40 років пропрацював в освіті і отримує мінімальну пенсію?! А його ще й звільняти хочуть. Навіть виходячи зі суто людських моральних цінностей, це неправильно. Якщо поголовно позвільняють усіх пенсіонерів, це обезголовить освітянські колективи. Молоді педагоги не матимуть звідки запозичувати досвіду”.

Профспілка працівників освіти і науки України зробила заяву з цього приводу. У своїй заяві профспілка висловлює глибоку стурбованість у зв’язку з антиконституційними заявами посадових осіб держави щодо намірів звільнення з роботи учителів – пенсіонерів.

Тож зважаючи, що у денних загальноосвітніх навчальних закладах працює близько 418 тисяч учителів, серед яких 16% пенсійного віку, може бути звільнено понад 66 тисяч таких працівників, а однорічні контракти будуть укладені лише з деякими з них.

У заяві, зокрема, вказано, що такі підходи міністерства до вирішення фінансо-вих проблем освіти, зокрема за рахунок працюючих пенсіонерів-учителів, найбільш досвідченої частини педагогів, які через низькі заробітки отримують мізерну пенсію на рівні 1200-1400 грн та змушені заробляти собі на прожиття працею, є неприпустимими, антиконституційними, антигуманними, протизаконними та такими, що не відповідають міжнародному законодавству і порушать права осіб похилого віку, гарантовані законодавством держави.

Профспілка вимагає від органів державної влади не допустити дискримінацію громадян похилого віку з числа учителів та інших педагогічних працівників з мотивів досягнення ними пенсійного віку, неухильно дотримуватися національного та міжнародного законодавства щодо реалізації їхніх прав та гарантій на працю відповідно до професійної підготовки, трудових навичок нарівні з іншими громадянами, а також гарантій ст.22 Конституції України щодо неприпустимості скасування конституційних прав громадян, звуження їх змісту і обсягу при прийнятті нових за-конів або внесенні змін до чинних.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.