ПРОФСПІЛКИ ПІКЕТУВАЛИ ВЕРХОВНУ РАДУ З ВИМОГАМИ НЕ СКОРОЧУВАТИ ФІНАНСУВАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ГАРАНТІЙ

розміщено в: Новини | 0

профспілка

 
17 грудня 2015 року, під час позачергового пленарного засідання Верховної Ради України, під стінами парламенту зібралися профспілки на масову акцію протесту.

Захід організовано Федерацією профспілок України проти антисоціальної спрямованості проекту Державного бюджету на 2016 рік та на захист конституційних прав людини праці.

Участь в акції взяли тисячі людей – представники всеукраїнських профспілок та профоб’єднань, профактивісти з регіонів, голови первинних профспілкових організацій м. Києва, Київської, Хмельницької, Черкаської, Дніпропетровської, Житомирської, Рівненської, Миколаївської, Волинської областей. До парламенту також вийшли тисячі українців не задоволених урядовою політикою щодо проведення реформ, зокрема податкової системи та в аграрному секторі, а також проектом головного кошторису країни на наступний рік.

Виступаючи на мітингу, Голова ФПУ Григорій Осовий, наголосив, що за півтора роки діяльності Уряду втрачено 2 млн. робочих місць. Заробітна плата впала на 30%, а ціни, товари та комунальні послуги зросли кілька разів. А в проекті Держбюджету на 2016 рік пропонується заморожування зарплати, прожиткового мінімуму – це подальше падіння економіки.

У свою чергу, доносячи консолідовану позицію освітян, голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь зазначив, що необхідно зупинити дискримінацію в оплаті праці працівників бюджетної сфери – освітян, медиків – зменшити різницю між мінімальною заробітною платою та першим тарифним розрядом ЄТС, а також підвищити соціальні стандарти людей. Адже ті показники, які планується закласти у проекті Держбюджету є неприйнятними для українського народу.

Профспілкові організації, трудові колективи обурені нехтуванням Урядом соціального діалогу, кулуарною підготовкою соціально важливих законопроектів, у першу чергу – проекту державного бюджету України на 2016 рік та ігноруванням пропозицій профспілок.


Профспілкові вимоги від Уряду та Верховної Ради

У Законі України «Про Державний бюджет України на 2016 рік»:

1) Встановити з 1 січня 2016 року розмір прожиткового мінімуму на рівні фактичного розміру прожиткового мінімуму(у цінах жовтня 2015 року за розрахунками Мінсоцполітики – 2544 грн), а для працездатних осіб – з урахуванням податків, обов’язкових зборів і внесків (2757 грн).

У проекті Держбюджету-2016 Урядом пропонується з 1 січня 2016 року дискримінаційний прожитковий мінімум для працездатних осіб залишити на рівні цього року – 1378 гривень, а для осіб, які втратили працездатність – 1074 гривні.

2) Встановити з 1 січня 2016 року мінімальну заробітну плату на рівні фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням податків, обов’язкових зборів і внесків та забезпечити щоквартальне її підвищення на рівень інфляції.

За профспілковими розрахунками, здійсненими відповідно до чинного законодавства України та ратифікованих конвенцій МОП №117 та №131, розмір мінімальної заробітної плати з урахуванням сімейної складової, витрат на освіту та охорону здоров’я, забезпечення житлом, сплату податків, обов’язкових зборів та внесків, сьогодні має складати 5597 грн.

У проекті Держбюджету-201 б Урядом пропонується залишити до травня 2016 року мінімальну заробітну плату у розмірі – 1378 гривень, при фактичному прожитковому мінімумі для працездатних осіб – 2757 гривень (жовтень 2015року).

3) Передбачити кошти для встановлення розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника І тарифного розряду ЄТС на рівні мінімальної заробітної плати відповідно до чинного законодавства. Грошовий розрив між цими показниками вже сьогодні складає 265 гривень.

4) Зупинити вилучення з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності страхових коштів в сумі 1 500 000 тисяч гривень, оскільки це призведе до погіршення забезпечення працівників виплатами по лікарняних листках, вагітності та пологах, оплати лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань і травм.

5) Відновити з січня 2015 року санаторно-курортне лікування працівників та оздоровлення дітей за участю Фонду соціального страхування.

У проекті Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (реєстр.№3628) вилучити нормищодо:
– підвищення порогу індексації з 101% до 103%;

– підвищення віку виходу на пенсію за вислугу років працівникам авіації і льотно-випробного складу, .освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення, артистам театрально-концертних та інших видовищних закладів, підприємств і колективів, які мають на це право;

– протиправного примусового вилучення у працюючих пенсіонерів 15% призначеної пенсії та припинення виплати пенсій особам, які працюють на посадах державних службовців, наукових працівників;

– «замороження» у 2016 році показника заробітної плати для призначення пенсій на рівні середньої заробітної плати за 2012, 2013 і 2014 роки, оскільки це призведе до заниження розмірів новопризначених пенсій.

До проекту Закону України «Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні» (реєстр. № 3630) внести зміни щодо:

– підвищення розміру соціальної податкової пільги та встановлення її у розмірі однієї мінімальної заробітної плати, замість пропонованого розміру – 50% мінімальної заробітної плати;

– збільшення суми пенсій, яка не включатиметься до оподаткованого доходу з 3-х розмірів мінімальної заробітної плати до 8-ми.

У проекті Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (реєстр. №3629):

– внести норми, що дозволять вносити зміни до цього Закону при перевиконанні надходжень до Державного бюджету України за підсумками не трьох, а двох кварталів;

– не допустити обмеження права законодавчої ініціативи народних депутатів та Президента України на внесення змін до Державного бюджету України, зокрема з метою захисту соціальних стандартів від інфляційного знецінення;

– не допустити розкриття для Мінфіну банківської таємниці громадян, гарантованої статтею 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність».

У проекті Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні» (реєстр. № 3631) вилучити:

– встановлення розміру єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в єдиному розмірі для всіх підприємств і організацій незалежно від класу професійного ризику, що позбавляє роботодавців стимулів до створення безпечних умов праці;

– зниження вдвічі розміру єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до 20% без компенсації фондам соціального страхування втрачених коштів для виплати в повному обсязі матеріального забезпечення і надання необхідних соціальних послуг застрахованим особам.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.