При народженні дитини відпустка може надаватися батькові: затверджено порядок її надання

розміщено в: Новини | 0

7 липня 2021 року Кабінетом Міністрів України на черговому засіданні затверджено Порядок надання 14-денної відпустки при народженні дитини для чоловіків та інших членів сім’ї.
Зазначений документ ухвалено Урядом на виконання прийнятого 15 квітня 2021 року Верховною Радою України закону № 1401-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною», що усунув законодавчі прогалини, які обмежують права чоловіка на відпустку для догляду за дитиною.
Цим законом доповнено статтю 77 Кодексу законів про працю України доповнено статтею 77-3, згідно з якою одноразова оплачувана відпустка при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів) надається працівникам, а саме:
• чоловіку, дружина якого народила дитину;
• батьку дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки;
• бабі або діду, або іншому повнолітньому родичу дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком).
Така відпустка надається лише одній із зазначених осіб та у порядку, встановленому Законом України «Про відпустки».
Згідно з ухваленим Урядом Порядком відпустка надається одноразово тривалістю, що визначається працівником у письмовій заяві про її надання (але не більше 14-календарних днів без урахування святкових і неробочих днів), не пізніше ніж протягом трьох місяців з дня народження дитини.
Відпустка не підлягає грошовій компенсації та поділу на частини.
Під час подання заяви про надання відпустки особа має пред’явити документ, необхідний для державної реєстрації народження дитини, або свідоцтво про народження дитини,свідоцтво про шлюб.
У Порядку наведено визначення термінів, якими слід керуватися при наданні відпустки («одинока мати», «одинокий батько», «інший повнолітній родич дитини») та визначено перелік документів для кожної категорії осіб.
Юридичний відділ ЦК Профспілки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.