Коли та скільки відпочиватимемо у січні 2022 року?

Дванадцять вихідних з урахуванням новорічних та різдвяних свят буде в січні. Зокрема, подовжені вихідні з 1 по 3 січня та з 7 по 9 січня
За загальним правилом, згідно зі ст. 73 КЗпП, у 2022 році на підприємствах, в установах, організаціях робота не проводиться, зокрема, у такі святкові дні і дні релігійних свят у січні:
• 1 січня – Новий рік;
• 7 січня – Різдво Христове.
Цього року 1 січня припадає на суботу. Згідно з частиною третьою статті 67 КЗпП у випадку, коли святковий або неробочий день співпадає з вихідним днем, то такий вихідний переноситься на наступний після святкового або неробочого. Таким чином, вихідний 1 січня буде перенесено на понеділок 3 січня.
А отже, у січні українців чекає двічі по три вихідних дні поспіль – з 1 по 3 січня та з 7 по 9 січня.
Окремо зауважимо, що згідно зі ст. 53 КЗпП, напередодні святкових і неробочих днів тривалість роботи працівників (крім працівників, зазначених у ст. 51 КЗпП) скорочується на одну годину як при п’ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні. Напередодні вихідних днів тривалість роботи при шестиденному робочому тижні не може перевищувати 5 годин.
Отже, у п’ятницю 31 грудня та четвер 6 січня робочий день при 40-годинному робочому тижні буде скорочено на 1 годину.
Загалом же у січні 2022 року:
• календарних днів – 31;
• робочих днів – 19;
• святкових та вихідних – 12.