ЗВЕРНЕННЯ ЩОДО ВИДІЛЕННЯ ДОДАТКОВИХ КОШТІВ ДЛЯ ОСВІТИ СКОЛІВЩИНИ РОЗГЛЯНУТО

звернення

Міністерство освіти і науки України звернулося до Мінфіну (лист від 08.09.2015 № 1/12-6038) з проханням при внесенні змін до Закону України «Про Державний бюджет на 2015 рік» за пропозиціями Департаментів (управлінь) освіти і науки обласних та Київської міської державних адміністрацій збільшити обсяг видатків на освітню субвенцію (КПКВ 2211190), зокрема, для забезпечення діяльності загальноосвітніх навчальних закладів Сколівського району в обсязі 14700,0 тис.грн

Тим часом, департамент освіти і науки Львівської облдержадміністрації розглянув звернення Сколівської районної організації профспілки працівників освіти і науки України від 07.09.2015 № Вих. № 33 про збільшення обсягу освітньої субвенції та повідомляє.

У 2015 рік обсяги освітньої субвенції для Сколівського району становить 75,4 млн. гривень. На підставі Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік»» від 17.09.2015 № 704- VIII додатково виділено 103,3 млн. грн. на освітню субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам Львівської області. У зазначеній сумі врахований додатковий фінансовий ресурс на галузь освіти Сколівського району у сумі 2,8 млн. гривень.

Враховуючи різке зростання індексу інфляції, зміни у законодавстві щодо нарахування єдиного соціального внеску у фонд оплати праці працівників, які працюють на умовах неповної зайнятості, а також зростання тарифів на оплату енергоносіїв, визначений обсяг видатків не у повній мірі забезпечує потребу навчальних закладів в бюджетних асигнуваннях на 2015 рік.

З метою покращення фінансового стану місцевих бюджетів департамент освіти і науки Львівської облдержадміністрації надіслав звернення до Міністерства освіти і науки України (лист від 07.07.2015 № 04-07/1944) щодо надання області додаткового фінансового ресурсу в розмірі 299,4 млн. гривень. У зазначеній сумі врахована додаткова потреба в коштах на галузь освіти Сколівського району в сумі 14,7 млн. гривень.

Разом з тим, відповідно до пунктів 8 та 9 Порядку та умов надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.01.2015 року №6) відповідні місцеві ради мають право додатково понад обсяги субвенцій планувати та здійснювати з місцевих бюджетів оплату поточних та капітальних видатків навчальних закладів. Відповідно до статті 77 та 85 Бюджетного кодексу України місцеві ради зобов’язані врахувати у першочерговому порядку потребу в коштах на оплату праці працівників бюджетних установ відповідно до встановлених законодавством України умов оплати праці та розміру мінімальної заробітної плати і забезпечення своєчасної виплати протягом 2015 року заробітної плати працівникам бюджетних установ.