ЗА ПРАЦІВНИКОМ, ОБРАНИМ НА ВИБОРНУ ПОСАДУ, РОБОЧЕ МІСЦЕ ЗБЕРІГАЄТЬСЯ

 

місц ві вибори

Працiвникам, звiльненим вiд роботи внаслiдок обрання їх на виборнi посади в державних органах, а також у партiйних, профспiлкових, кооперативних та iнших громадських органiзацiях, надається пiсля закiнчення їх повноважень за виборною посадою попередня робота (посада), а при її вiдсутностi – iнша рiвноцiнна робота (посада) на тому самому або, за згодою працiвника, на iншому пiдприємствi, в установi, органiзацiї.

У трудовій книжці в графі 3 робиться запис: “Звільнений у зв’язку з обранням на виборну посаду в таку-то організацію, п. 5 ст. 36 КЗпП України”. Даний запис здійснюється відповідно до п. 2.27 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників: “У разі переведення з одного підприємства на інше за погодженням між керівниками підприємств у графі 3 записується посилання на погодження: “Звільнений у зв’язку з переведенням на роботу на таке-то підприємство, п. 5 ст. 36 КЗпП України”.

      Оскільки зазвичай на виборні посади працівники обираються на відповідні строки, рано чи пізно вони мають право вимагати надання попередньої посади чи рівноцінної роботи (посади) на цьому самому або на іншому підприємстві. На практиці трапляються випадки, коли працівник залишає виборну посаду достроково, що призводить до непорозумінь, індивідуальних трудових спорів, судових процесів щодо надання йому попередньої посади, при відсутності рівноцінної роботи (посади) на цьому самому чи на іншому підприємстві, коли утворити нову посаду практично неможливо. Щоб уникнути непорозумінь, рекомендуємо на вакантну посаду прийняти іншого працівника  за строковим трудовим договором на підставі пункту 3 статті 23 КЗпП (на строк виконання робіт до повернення попереднього працівника  на цю посаду після закінчення роботи на виборній посаді).  Відділ освіти має видати відповідний наказ, з яким прийнятого на роботу працівника  ознайомлюють під розписку.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.