Державна служба України з питань праці на захисті прав освітян Чернігова

Управління Держпраці у Чернігівській області роз’яснило: зменшувати надбавку за престижність можна лише після попередження педагогічних працівників за два місяці.

Управління Держпраці у Чернігівській області листом 13.02.2018 роз’яснило, що у разі зменшення надбавки за престижність педагогічної праці з 20% до 5% необхідно дотримуватися норм статті 103 КЗпП України, відповідно до якої про нові або зміну діючих умов оплати праці в бік погіршення власник або уповноважений ним орган повинен повідомити працівника не пізніш як за два місяці до їх запровадження або зміни.

Аналогічна відповідь була отримана 07.02.2018 від ЦК Профспілки працівників освіти і науки України.

Саме Державна служба України з питань праціє тим державним органом, який здійснює державний контроль за дотриманням законодавства про працю. Зокрема, вона має право складати протоколи про адміністративні правопорушення, розглядати справи про такі правопорушення і накладати адміністративні стягнення.

Нагадуємо, що Законом України № 77-VІІІ від 28.12.2014 посилена відповідальність за порушення законодавства про працю. Так, відповідно до ст. 265 КЗпП України відповідальність за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці встановлена у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (3723 грн. х 10 = 37230 грн. за порушення прав кожного працівника).

Чернігівська обласна організація Профспілки