На учителів чекає сертифікація

сертифікація вчителів

У Міністерстві освіти і науки надано бачення системи сертифікації учителів шкіл, що буде впроваджена в Україні після ухвалення нового закону “Про освіту”.
План впровадження сертифікації містить три головних компонента реформи. Зокрема, після прийняття закону, заробітна плата вчителя залежитиме від рівня його кваліфікації.
Учителям буде надано право самостійно обирати місце та спосіб підвищення кваліфікації.
Іншою особливістю є те, що добровільна сертифікація вчителів відбуватиметься у незалежних установах сертифікації кожних 5 років.
Сертифікація буде складатися з двох частин.

Одна частина це щось схоже на ЗНО для вчителя. Там будуть питання пов’язанні з психологією, методикою викладання, зі знанням власного предмета

Друга частина сертифікації, роботу вчителя у школі будуть оцінювати за допомогою його колег, адміністрації школи та батьків.
Подібна практика сертифікації вчителів існує у провідних країнах, які мають хороші системи освіти.

Дуже важливим питанням є надання вчителю права вибору місця підвищення кваліфікації. Учителі сьогодні не мають вибору для підвищення своєї кваліфікації. Вони змушені йти в інститути післядипломної освіти. Профільний комітет Верховної ради України, пропонує диверсифікувати можливості для вчителів. Тобто вони самі обиратимуть куди йти підвищувати кваліфікацію.
Право здійснювати курси підвищення кваліфікації мають отримати громадські організації та вищі навчальні заклади.

сертифікація учителів