Відбулося розширене засідання Президії та Ради Сколівської районної профспілки працівників освіти і науки України

розміщено в: Новини | 0
Сьогодні, 13 грудня 2017 року відбулося розширене засідання ради та президії районної галузевої профспілки за участю голів профкомів навчальних закладів району.

 

На початку засідання головуючий попросив вшанувати пам’ять голови Сколівської районної організації профспілки працівників освіти і науки України  Володимира Ільковича Мотрунича, хвилиною мовчання.

Відтак до слова запросили  Оксану Василівну Драгу – начальника відділу з питань призначення і перерахунку пенсій у Сколівському районі. Зі слів  Оксани Василівної прозвучало, що розмір пенсії кожного українця розраховуєся за наступною формулою:

розмір пенсії = Сз * Ікз * Кс;

Сз – розмір середньої зарплати в Україні за 3 роки перед зверненням за призначенням пенсії;

Ікз – індивідуальний коефіцієнт зарплати (співвідношення розміру отримуваної зарплати по відношенню до середньої зарплати, з якої сплачувалися внески);

Кс – коефіцієнт страхового стажу, який визначається як множник тривалості років стажу роботи особи на величину оцінки 1 року страхового стажу.

У виступі  Оксани Драги прозвучало, що  кому пенсія вже призначена – використали показник середньої зарплати за 3 роки – 2014, 2015 та 2016 роки. До того ж, наразі величина оцінки одного року страхового стажу дорівнює 1,35, а з 1 січня 2018 року становитиме 1, при цьому в результаті зміни коефіцієнту жодних змін розміру пенсій в сторону зменшення не відбудеться.

Начальник відділу з питань призначення і перерахунку пенсій  говорила, що педагогам збережено право на пенсію за вислугу років за умови, якщо вони на день набрання чинності З.У. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій»  № 2148  від 03.10.2017 мають вислугу років і стаж, необхідний для призначення цієї пенсії, передбачений статтями 52, 54 та 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 № 1788-XII (далі — Закон № 1788) (п. 21 розд. ХV Закону № 1058). Їм пенсію за вислугу років призначатимуть за зверненням з дотриманням умов, передбачених Законом № 1788 (наприклад, педагогам — при досягненні пенсійного віку (якщо вони не мають станом на 01.04.2015 — 25 років спецстажу чи на 31.12.2015 — 25 років 6 місяців) та звільнення з роботи за спеціальністю, яка дає право на пенсію за вислугу років).

У роботі засідання взяв участь та виступив в.о.  начальника відділу освіти  п.  І. Шило, який повідомив про те, що  заробітна плата працівникам освіти   буде здійснена до кінця року виплачена в повному обсязі . Також І. Шило розповів про дорожню  карту з оптимізації видатків установ освіти на 2018 рік  і наголосив за  доцільне  проведення заходів з впорядкування мережі загальноосвітніх навчальних закладів Сколівського району, а саме:

  • ліквідація юридичної особи Гребенівської  ЗОШ І-ІІ ст., Кам’янської ЗОШ І-ІІ ст. та Сколівської ЗОШ І ст. Утворення на їх базі філій існуючої опорної школи – Сколівська академічна гімназія;
  • ліквідація юридичної особи Плав’я-Бринівської ЗОШ І-ІІ ст., Климецької ЗОШ І ст. Утворення на їх базі філій існуючої опорної школи – НВК «СЗШ-ліцей» с. Козьова при ЛНУ ім.І.Франка;
  • ліквідація юридичної особи Головецької ЗОШ І-ІІІ ст., Риківської ЗОШ І-ІІ ст.та Пшонецької ЗОШ І ст. Утворення на їх базі філій опорної школи.
  • Створити опорну школу на базі Тухлянського НВК «СЗШ-гімназія», з філіями – Головецька ЗОШ І-ІІ ст., Риківська ЗОШ І ст., Пшонецька ЗОШ І ст.;
  • ліквідація юридичної особи Ямельницької ЗОШ І-ІІ ст., Сопітської  ЗОШ І-ІІ ст. Утворення на їх базі філій опорної школи.
  • Створити опорну школу на базі Підгородецької ЗОШ І-ІІІ ст., з філіями – Сопітська ЗОШ І-ІІ ст., Ямельницька ЗОШ І ст.
  • Реорганізація Сколівської ЗОШ І-ІІІ ст. – інтернат в ЗЗСО І-ІІІ ст. № 3 м. Сколе.
  • реорганізація  шляхом злиття Орівської ЗОШ І-ІІ ст. та Орівської ЗОШ І-ІІІ ст. в одну установу
  • реорганізацію Задільської  ЗОШ –І-ІІІ ст. в ЗОШ І-ІІ ст.
  • реорганізацію Росохацької  ЗОШ –І-ІІІ ст. в ЗОШ І-ІІ ст.

Відтак проект   як зазначив в.о. начальника відділу освіти  районної  програми на 2018 рік та заходи по оптимізації освітньої мережі будуть винесені на розгляд та затвердження сесією Сколівської районної ради, яка відбудеться 14 грудня 2017 року.

Ще представник відділу освіти наголосив про необхідність працівників освіти переглянути свої записи в трудових книжках.

Заступник голови Сколівської районної організації профспілки працівників освіти і науки Роман Марочкович звернувся до представників шкіл, що відійдуть до Славської ОТГ і наголосив, що відповідно до частини третьої статті 36 КЗпП у разі зміни власника підприємства, дія трудового договору працівника продовжується та ніяких записів про звільнення  вносити директорам не потрібно. Відповідно, з педагогічними працівниками навчальних закладів, які перейшли у власність об’єднаних територіальних громад, трудовий договір не припиняється.

У трудових книжках таких працівників згідно рішення сесії районної ради та наказу відділу освіти Сколівської РДА вноситься запис «Нижньорожанківська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів Сколівського районної ради передана у власність та підпорядкування Славської ОТГ»

Юристконсульт Василь Богданович Корчинський у своєму виступі ознайомив всіх присутніх з новелами освітнього законодавства. Василь Богданович наголосив на збільшенню повноважень піклувальної ради, педагогічної ради та інших дорадчих органів, про оприлюднення фінансової звітності навчальними закладами тощо.

Не обминув у своєму виступі п. Василь Корчинський і формулу освітньої субвенції,  за якою обраховуватиметься заробітна плата з нового року.

У × 1/ РНК × НП × 1/18 × ЗП

У  це кількість учнів 

РНК  розрахункова наповнюваність класів (тобто скільки учнів у середньому вчаться в класах у середніх школах певної адміністративно-територіальної одиниці)

НП  навчальний план (тобто кількість годин на тиждень)

18  кількість годин на тиждень на одну ставку

     ЗП  заробітна платня (на одну ставку вчителя на рік з нарахуваннями)

У школах у населених пунктах, що мають статус гірських, заробітна платня збільшена на 25%. Розподіл субвенції множиться на коефіцієнт 1 + 0,25 × Уг/У.  Уг  кількість учнів у школах, що розташовані в гірської місцевості. Тобто формула для гірських населених пунктів виглядає так:

У × 1/ РНК × НП × 1/18 × ЗП × (1 + 0,25 × Уг/У).   У кінці свого виступу Василь Богданович назвав цю формулу багатоповерховою.

Також Василь Богданович повідомив, що на Сколівський район виділено у 2018 році  близько 105 млн. освітньої субвенції.

Відтак Роман Марочкович повідомив, що на Славську ОТГ передбачена освітня субвенція 28 971, 700 тис, а 2 900, 800 виділено з місцевого бюджету на заробітну плату техобслуговуючого персоналу та на інші витрати передбаченні  чинним законодавством.

У виступі доповідач зазначив проте що з 01 січня 2018 року, вчитель спеціаліст маючи 18 годин отримуватиме 3471 гривню окладу, другої категорії відповідно –3735 гривні, першої 4000 гривні, а вищої 4264 гривні відповідно до тарифної сітки. Це без врахування 25% гірських та інших доплат передбачених законодавством.

На Раді обговорювалося також  Типове  Положення з питань атестації вчителів, зміни до нього та прохід вивчення атестуючих вчителів атестаційними комісіями I рівня, організація святкування  Дня Св. Миколая в первинних організаціях про подання статистичних звітів, оформлення профспілкових кутків в первинних профспілкових організаціях.

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.