Як зросли зарплати вчителів ?

Cколівська районна профспілка працівників освіти і науки України, через численні звернення педагогічних працівників, повідомляє про те що з 1 січня 2018 року відбулося підвищенням заробітної плати для всіх бюджетників на 10,1% , регламентовано Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» і пов’язане з підвищенням прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Повідомляємо також, що уряд видав дві постанови, які стосуються підвищення заробітної плати.

Першою постановою КМУ «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників» від 11.01.2018 № 22 уряд підвищив оклад педагогічних працівників на 10%.  Як раніше повідомлялося у ЗМІ, уряд планував у 2018 році підвищити тарифні розряди вчителям на одну позицію (а насправді встановив підвищення окладу/ставки певних категорій педагогічних працівників на 10%). Та й це підвищення застосовне лише щодо педагогів закладів загальної середньої освіти, оплата праці яких забезпечена з освітньої субвенції. Педагогічним працівників (вихователям закладів дошкільної освіти, методистам, працівникам ДЮСШ), які фінансуються з місцевого бюджету підвищення на 10 % не  відбулося.

Сколівська районна організація Профспілки працівників освіти і науки України повідомляє, що до ЦК Профспілки надійшов лист Мелітопольської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України з проханням підтримати петицію «Вихователі-педагоги» стосовно необхідності підвищення заробітної плати вихователям дошкільних навчальних закладів.

Петиція зареєстрована на сайті Президента України за двома адресами:

Зміст петиції:

Пане Президенте!

Звертаємося до Вас із проханням-вимогою: вирішити проблему нерівності оплати праці вчителів-предметників загальноосвітніх навчальних закладів та вихователів дошкільних навчальних закладів. На жаль,сьогодні дошкільний вихователь, який працює не менше за вчителя, отримує майже вдвічі меншу заробітну платню, хоча суть нашої праці однаково вагома. Як наслідок, наша держава втрачає талановитих педагогів-дошкільників.

Просимо підтримати петицію працівників дошкільних навчальних закладів та провести відповідну роботу в організаційних ланках Профспілки з працівниками дошкільних навчальних закладів Вашого міста/району щодо голосування. Реєструйте свій голос за обома адресами. На сьогодні на одній – 1286 голосів, а на другій – 802. Потрібно 25 тис.

Другою постановою КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 11.01.2018 № 23 установлено діапазон надбавки за престижність праці від 5% до 30% . В окремих областях місцева влада, у тому числі на Львівщині у трьох районах,  почала зловживати своїми повноваженнями та зменшувати надбавку за престижність.

Очевидно, що така ситуація є абсолютно неприпустимою.

Освітньої субвенції на зарплати вистачає для виплати коштів вчителям, зазначила Міністр освіти і науки України. «Ще з минулого року на рівні місцевих бюджетів осіли значні залишки освітньої субвенції. Ми вирішили підтримати місцеві органи та дозволили використовувати ці гроші на матеріально-технічне забезпечення. Тепер місцеві органи економлять на вчителях по максимуму.

Рішення є, і воно доволі просте. Якщо це продовжиться, ми внесемо зміни до відповідної постанови і жодної копійки із залишків освітньої субвенції на матеріально-технічне забезпечення місцеві органи витратити не зможуть.

На місцях є значні субвенції на матеріально-технічне забезпечення з державного бюджету, до 10 разів збільшилися надходження до місцевих бюджетів у межах децентралізації. При цьому заощаджувати на вчителях – це окремий різновид цинізму» — зазначила Міністр освіти і науки України.

Підвищення окладів/ставок зумовлює пропорційне зростання інших надбавок, як-от за перевірку зошитів, класне керівництво тощо.

Отже, в середньому заробітна плата вчителя з 1 січня зросте на 25%.

В. о. голови Сколівської районної  організації профспілки  працівників освіти і науки України                                                                   Р. Марочкович

.