Учителі не відчули скорочення звітності

Переважна більшість освітян не відчули скорочення паперової роботи та звітності у своїй діяльності.

профспілка

Незважаючи на проголошений Міністерством освіти і науки курс на скорочення звітної роботи, більшість освітян не відчувають реальних змін у напрямі дебюрократизації освітнього процесу. Про це свідчать результати опитування, що проведено Освіта.ua.

Зокрема, переважна більшість респондентів (85%), які взяли участь в опитування зазначають, що не відчули скорочення паперової роботи у своїй діяльності. Певне полегшення відчули 8%, а реальні зміни лише 2% респондентів.

Опитування було проведено протягом серпня–вересня 2015 року.

Як відомо, у Міністерстві освіти і науки наголошують, що починаючи з весни 2014 року відомством скасовано понад 1 500 звітних паперів для освітян. Нагадуємо, що Міністерство освіти і науки вимагало, ще в грудні 2014р., від органів управління освітою, керівників інститутів післядипломної педагогічної освіти, керівників методичних кабінетів та центрів, а також керівників навчальних закладів забезпечити неухильне дотримання принципів педагогічної свободи вчителя. Про це йшлося у листі МОН «Про неухильне дотримання принципів гарантування свободи педагогічної діяльності вчителя» №1/9-630 від 05.12.2014р.

Обов’язки вчителя регламентуються багатьма актами — законами, статутом закладу, правилами внутрішнього трудового розпорядку, посадовими обов’язками тощо. Додаткові обов’язки покладають на педагога класне керівництво, предметна та позакласна діяльність, участь у громадській роботі.

При цьому на перешкоді творчій діяльності педагогічного працівника, його зосередженості на виконанні головного функціонального обов’язку й покликання — надання якісних освітніх послуг — стоїть переобтяження його уведенням усілякої, у багатьох випадках не передбаченої жодним нормативно-правовим актом, письмової звітності, планування та іншої документації. Відтак це поглинає значну кількість сил і часу вчителя, перетворюючи його роботу на механічну рутинну проектно-звітну діяльність, що надмірно контролюється й перевіряється керівниками різних рівнів та інстанцій.Особливо обтяжливих форм така паперотворчість і позаплановий неправомірний контроль набувають наприкінці семестру та навчального року.”В умовах, коли Міністерство освіти і науки суттєво скоротило переліки звітності, що подаються з регіонів, обмежило кількість загальнонаціональних заходів, й продовжує лінію на дебюрократизацію, продовжують надходити звернення від вчителів загальноосвітніх навчальних закладів щодо неправомірних вимог з боку керівників навчальних закладів, органів управління освітою, методичних кабінетів (центрів) та інших організацій щодо ведення документації вчителем та примусу до виконання невластивих вчителю функцій”
У Міністерстві освіти акцентують увагу на тому, що на перешкоді творчій діяльності педагогічного працівника, його зосередженості на виконанні головного функціонального обов’язку і покликання – надання якісних освітніх послуг стоїть переобтяження його введенням усілякої, у багатьох випадках не передбаченої жодним нормативно-правовим актом, письмової звітності, планування та іншої документації. Відтак це поглинає значну кількість сил і часу вчителя, перетворюючи його роботу на механічну рутинну проектно-звітну діяльність, що надмірно контролюється й перевіряється керівниками різних рівнів та інстанцій”, В освітньому відомстві зазначать, що особливо обтяжливих форм така паперотворчість та позаплановий неправомірний контроль набувають наприкінці семестру та навчального року. У зв’язку з чим у МОН наполягають на неухильному дотриманні принципів педагогічної свободи вчителя. Зокрема, у Міністерстві освіти і науки звертають увагу освітніх чиновників різних рівнів на тому, що календарне та поурочне планування здійснюється вчителем у довільній формі, у тому числі з використанням друкованих чи електронних джерел тощо. Формат, обсяг, структура, зміст та оформлення календарних планів та поурочних планів-конспектів є індивідуальною справою вчителя. Встановлення універсальних у межах навчального закладу, міста, району чи області стандартів таких документів е неприпустимим. Строки їхнього зберігання вчителем також законодавчо не встановлені, а відтак вчитель самостійно приймає про це рішення.
Також у МОН наголошують, що створення, наповнення та зберігання різноманітних порт-фоліо, папок, альбомів тощо з напрацюваннями вчителя на паперових носіях, в тому числі при підготовці його до чергової чи позачергової атестації, участі в конкурсах тощо не належить до передбачених законодавством видів роботи й не може вимагатися від вчителя керівниками навчального закладу, представниками методичних служб чи органів управління освітою.  У листі МОН зазначається, що законодавчі та підзаконні акти у сфері освіти надають вчителеві право, а побудова навчальних програм з предметів передбачає можливість перенесення вчителем уроків, збільшення кількості годин на вивчення окремих тем. Відтак, контроль щодо так званого “відхилення” вчителя від календарного планування чи від матеріалів підручника є неправомірним і неприпустимим.
Насамкінець, у Міністерстві освіти і науки звертають увагу учасників освітнього процесу на те, що вибір форм та методів викладання є винятково прерогативою вчителя й не можуть регламентуватися ні адміністрацією навчального закладу, ні органами управління освітою. Вимоги окремих керівників щодо зведення діяльності педагога до застосування ним лише традиційної класно-урочної форми проведення занять чи застосування тих чи інших методик є неправомірними й вчитель не зобов’язаний їх виконувати.”Дотримання цих та інших приписів та принципів сприятиме професійній самореалізації педагогів і, як наслідок, – підвищенню якості освіти”, – зазначають у Міністерстві освіти і науки, звертаючись до органів управління освітою, керівників інститутів післядипломної педагогічної освіти, керівників методичних кабінетів та центрів, а також керівників навчальних закладів.