Соціальні партнери: відділ освіти та районна організація профспілки

21 лютого 2018 року в сесійному залі Сколівської районної ради відбулося засідання спільної колегії відділу освіти та ради районної організації профспілки працівників освіти, предметом розгляду якої стало одне питання: «Стан виконання Угоди між відділом освіти Сколівської районної державної адміністрації та Сколівською районною організацією профспілки працівників освіти і науки України на 2017-2020 роки за період 2017 року».
В доповіді  виконуючого обов’язків голови районної організації профспілки освітян – Романа Марочковича,   йшлося про здобутки у відстоюванні професійних прав та інтересів працівників закладів освіти району і важливу роль у цьому процесі конструктивного діалогу, спільних скоординованих дій усіх зацікавлених сторін. Завдяки соціальному діалогу вдалося зберегти робочі місця для педагогів при оптимізації мережі закладів освіти, створенні опорних шкіл та їх філій, максимальними залишаються розміри доплат і надбавок, в тому числі і надбавок за престижність праці педагогічним працівникам, реалізовано заходи, передбачені Угодою, щодо повної оплати праці за час вимушеного простою, надання додаткових відпусток, виплати допомоги на оздоровлення, стимулювання творчої праці тощо.

Далі,  в доповіді  доповідач зазначив, що починаючи з 2015 року щорічно, в тому числі і на 2018 рік, змінюється  порядок фінансування освітньої галузі. Серед трансфертів з державного бюджету передбачається цільова освітня субвенція, яка сьогодні спрямовується виключно на заробітні плати педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів. Нововведенням на 2018 рік передбачається, що додаткова дотація районним бюджетам на освіту і медицину буде скерована не на відповідні бюджети, а на обласні, які в подальшому зобов’язані провести її розподіл. Фінансування дошкільної, позашкільної освіти та інших установ відбувається за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Активна позиція сторін Угоди щодо фінансового забезпечення органів управління освітою і, у першу чергу, фондом заробітної плати, дало нам право і впевненість на оптимістичне завершення бюджетного 2017 року. Хоча в декого у середині бюджетного року було песимістичне бачення.

На думку профспілкової сторони нинішня фінансова децентралізація перекладає непосильний тягар на місцеві бюджети щодо утримання закладів освіти.  Одним з негативних моментів, які нас чекають у 2018 році, це значна недостатність коштів освітньої субвенції, а це становить сумарно близько для відділу освіти Сколівської РДА  1750,5, а Славської ОТГ 61,11 тис. гривень.

Недосконала формула розрахунку освітньої субвенції  (яка затверджена урядом 27 грудня 2017р., після того як був прийнятий бюджет) призводить до необхідності залучення додаткових фінансових ресурсів з місцевих бюджетів. Наша позиція, яка вже викладена у зверненнях до вищих органів влади та озвучена на різних заходах – це збільшення розміру освітньої субвенції з державного бюджету. І ця позиція є теж у вимогах оголошеної Профспілками акції протесту, і вимогою у переговорах з Урядом.

Прохання, на час вирішення зазначеної проблеми, перехідні залишки освітньої субвенції на 2018 рік зарезервувати для виплати поточної заробітної плати педагогічним працівникам. ( Залишку освітньої субвенції з 2017 роуку залишилося 4 млн. 25 тис.)

Актуальною та гострою проблемою у червні 2017 року як завжди стояло питання оптимізації загальноосвітніх навчальних закладів та скорочення чисельності працівників. Завдяки позиціям трудових колективів, батьківських громад, виборних профспілкових органів усіх рівнів та виваженим рішенням органів місцевого самоврядування вдалось не допустити запланованої оптимізації шкіл відділом освіти, а відповідно і скорочення працівників.

В рамках законодавчо передбаченого громадського контролю профспілковою стороною у 2017 році предметом розгляду на засіданні виборних органів  Сколівської районної організації профспілки обговорено питання:

1. Про звернення до вищих органів влади працівників освітньої галузі Сколівської районної організації профспілки щодо зневілювання статусу гірських. (15.03. 2017р.)
  2. Участь голів ПК у попередньому розподілі педнавантаження на 2017-2018 н.р. та погодження тарифікаційних списків. 08.06. 2017р.
  3. Про наміри відділу освіти щодо виплати педагогічним працівникам щорічної грошової виплати за сумлінну працю – винагороди до Дня вчителя. (20.09. 2017р.)
  4. Про хід розподілу тижневого навантаження та погодження тарифікаційних списків головами ПК, профгрупоргами (20.09. 2017р.)
  5. Фінансування закладів освіти в умовах фінансової та адміністративної децентралізації.
  6. Трудові відносини працівників закладів освіти при переході у Славську ОТГ.

Належна увага приділялась забезпеченню громадського контролю за дотриманням трудового законодавства. Вживалися заходи для усунення виявлених порушень. Надавалася безоплатно правова допомога членам профспілки. Здійснювались представництво їх інтересів у органах державної влади та місцевого самоврядування.

Також в.о. голови районної організації зазначив, що  значна увага приділялася створенню необхідних умов для задоволення духовних інтересів працівників галузі. Проведенно у жовтні  2017р.  для директорів та голів первинних організацій екскурсійну поїздку Івано-Франківщиною та Закарпаттям, члени профспілки оздоровлювалися в пансіонаті «Пролісок» для освітян у м. Трускавці.

Інформація про зміни законодавства постійно доводиться до організаційних ланок профспілки, оперативно розміщується на сайті  районної Профспілки, поширюється через соціальні мережі. У 2017 році силами профспілкової сторони видано і розповсюджено збірник нормативно-правових актів з охорони праці, збірник нового законодавства про освіту.

Профспілковою стороною проведенні протягом року як внутрішньо профспілкові наради та одну на рівні Славської ОТГ, так і спільно з керівниками закладів освіти. Наша мета в таких заходах єдина – досягнути високого рівня правової обізнаності із чинним законодавством учасників таких заходів, надати їм практичну допомогу. Навчений – значить професійний.

Нажаль районна профспілка та первинні організації не отримують відрахування коштів у розмірі не менше 0,3% фонду оплати праці на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу.

Не вдалося домогтися реалізації зобов’язань введення посади методиста з охорони праці. Велика робота проводилась відділом освіти, зокрема методистом з охорони праці Цуцупом Ю.О., ще у 2015р. Але, на жаль, упродовж двох останніх років 2016- 2017 рр. ця ділянка роботи з охорони праці випала з поля зору відділу освіти і після звільнення Цуцупа Ю.О. інша людина-фахівець не прийнята, хоча Департаментом освіти Львівської ОДА рекомендовано приймати таку штатну одиницю з охорони нагляду праці.

Не можемо сьогодні забувати і політичні процеси, що відбуваються в державі, які в певній мірі і вплинули на тактику роботи Профспілкових органів. Війна з агресором на сході України не дозволяє нам діяти в більш радикальний спосіб. Але останні оголошені акції Профспілок поступово дають результати.

Наявні труднощі в реалізації окремих положень районої угоди та на місцях. Основна причина зазначеного полягає в недостатньому фінансуванні.

В нинішніх умовах, коли органами влади та місцевого самоврядування здійснюються заходи щодо створення об’єднань територіальних громад, оптимізації мережі навчальних закладів, створення опорних шкіл та філій шкіл, соціальний діалог покликаний бути запобіжником порушень трудових, соціально-економічних прав освітян. У цьому процесі значно посилюється роль громадських організацій, зокрема Профспілки, та відповідальність соціальних партнерів. Якраз запобіжники знаходяться у тексті нашої з вами Угоди. В районі сьогодні створено  Славське ОТГ. Саме з нашої ініціативи та підтримки відділу освіти Сколівської РДА та керівництва Славської ОТГ нам вдалось ввести у правове русло роботу ОТГ в частині функціонування галузі освіти. Жоден  педагогічний працівник освіти при переході в ОТГ не був звільнений, чи переведений з роботи, а наміри були…

Роман Марочкович подякував за співпрацю депутатам районної ради Степану Цмоканичу, Йосипу Марусяку, Михайлу Лучинцю та ін.., за те що вони оперативно реагують на виклики часу і наші проблеми.

Наприкінці в.о. голови районної профспілкової зазначив: «Ми вступили в 2018 рік. Рік непростий, в тому числі і для нашої галузі. Нові надії на краще і одночасно нові  виклики стають перед нами. Все це зможемо пережити тільки тоді, якщо ми  будемо разом і єдині у своїх діях.

В єдності – наша сила.»

У виступі начальника відділу освіти  Любомира Губиша основний акцент зроблено на тому, що спільні зусилля соціальних партнерів сприяли забезпеченню у 2017 році належного фінансування закладів освіти з Державного та районного бюджетів, а в умовах впровадження нового законодавства, з наявними протиріччями і неузгодженостями, вкрай важливо віднайти баланс в однакових підходах до реалізації Закону і зберегти чітку модель управління закладами освіти як запоруку стабільності у педагогічних колективах. Також констатувалося, що фінансова децентралізація перекладає непосильний тягар утримання закладів освіти на місцеві бюджети. Серед негативних моментів, які чекають освітян у 2018 році, – недостатність коштів освітньої субвенції, допущення певної дискримінації в оплаті праці педагогічних працівників, що фінансуються з місцевого бюджету, оптимізація навчальних закладів до 2019 року. У своєму виступі керівник відділу освіти зазначив, що залишку освітньої субвенції за 2017 рік становить трохи більше 3 мілійони, частина потрачена на закупівлю автобуса для Завадківською опорної школи, а частина на втілення мікропроектів.
В обговоренні питання взяли участь заступник голови Львівської обласної профспілки працівників освіти і науки Галина Долішня та юрисконсульт Василь Корчинський.

Юристконсульт В. Корчинський, нагадав у своєму виступі, слова Міністра освіти і науки України, про те що залишки освітньої субвенції слід скеровувати на виплати заробітної плати педагогічним працівникам. «Якщо буде по іншому, сказав у своїй доповіді – Василь Богданович – Міністерство може видати директиву по заборону використання залишку освітньої субвенції нецільового використання.»

Підсумовуючи засідання колегії, соціальні партнери (відділ освіти та районна організація профспілки) констатували, що в цілому впродовж 2017 року дотримувались норм і положень Угоди між відділом освіти Сколівської районної державної адміністрації та Сколівською районною організацією профспілки працівників освіти і науки України, більшість з яких і надалі залишатимуться актуальними та обов’язковими до виконання.