Профспілка працівників освіти – надійна опора та реальна сила, яка здатна захистити!

розміщено в: Новини | 0

         Історія багатьох країн підтвердила той факт, що профспілки, як і релігія, є вічними. Завжди є власник, який наймає робітників, і завжди є робітники, які вимушені об’єднуватися, щоб захистити свої інтереси перед власником і державою. Світові ж профспілки мають велику 300-літню історію, вони зародилися в   Англії.

На території України вже 200 років минуло з моменту виникнення перших профспілок. Перші відомості про організацію, яка порушила питання соціального захисту своїх членів, відносяться ще до осені 1817 року. Незадоволені утисками і свавіллям, робітники Львівської поліграфічної фірми об’єдналися у «Товариство взаємної допомоги членів друкарської справи» та 6 листопада 1817 року відкрили касу добровільних пожертв для хворих робітників. Основним завданням першої професійної спілки була організація взаємної підтримки в умовах австро-угорського панування.

Під впливом революційних подій 1848 року у Львові вийшла перша профспілкова газета «Приватний службовець», де порушувалися проблеми умов праці робітників, невиплат зарплат тощо.

Основними формами боротьби профспілкових організацій робітників за поліпшення умов праці, підвищення зарплати були збори, мітинги, страйки тощо. Стихійні виступи працівників різних галузей проти надмірної експлуатації та свавілля підприємців, як правило, закінчувалися придушенням. І хоча спектр засобів протесту залишався широким, найбільших успіхів трудящі домагалися за міцної самоорганізації та професійної солідарності.

Профспілка – це об’єднання працівників для боротьби за спільні інтереси і права. Профспілка – це об’єднання працівників, в якому вони самі приймають рішення, виконують їх і несуть за них відповідальність. В основі профспілки – усвідомлення того, що ніхто інший не буде вирішувати наші проблеми за нас.
Часи, коли профспілка асоціювалася з розподілом путівок і подарунків до свят, – в далекому минулому. Справжня профспілка створюється самими працівниками і для працівників, її мета – об’єднання громадян, які поважають себе і свою працю для боротьби за гідне і краще життя.

Вступаючи до Профспілки працівників  освіти і науки України – Ви стаєте членом організації, яка відстоює твої трудові, соціальні, економічні права та інтереси в державних, господарчих, політичних, громадських органах і організаціях. Це головні цілі і завдання всіх професійних спілок, незалежно від того, як вони себе називають. Інших форм об’єднання цивілізоване суспільство ще не придумало.

Якщо в  школі відсутня профспілкова організація і профком – нема юридичної особи, яка б представляла і захищала трудовий колектив і кожного працівника:

  • у переговорах з адміністрацією;
  • у стосунках з органами державної влади;
  • у ролі позивача в судових органах;
  • у стосунках з іншими організаціями тощо.

Якщо Ви не є членом Профспілки:

  • роботодавець не буде погоджувати з профкомом графік вашої роботи та на свій розсуд може встановлювати тобі робочий час і час відпочинку, порушуючи норми трудового законодавства;
  • роботодавець може звільнити Вас за власною ініціативою без отримання на це згоди виборного профспілкового органу; ти будеш наодинці з роботодавцем. Чи є у  Вас для цього достатньо знань і сил?
  • Ви не маєте змоги отримувати безкоштовну юридичну консультацію у профорганах, у т. ч. в обкомі профспілки, Федерації профспілок; а Ви знаєте – скільки коштує консультація приватного юриста?
  • під час вирішення трудового спору Ваші інтереси не буде представляти представник профкому;
  • Ви втрачаєте можливість отримувати матеріальну допомогу за рахунок коштів профспілкового бюджету;
  • профспілкові органи не будуть здійснювати контроль за умовами праці на Вашому робочому місці;
  • профком не буде контролювати правильність нарахування Вашої заробітної плати;
  • Ви втрачаєте можливість отримувати потрібну Вам інформацію, брати участь в організації та проведенні різноманітних заходів тощо.

Від Вашого правильного вибору залежить стан захисту  Ваших трудових та соціально-економічних прав. Саме Профспілка – єдина громадська організація, яка може на законних підставах забезпечити  Вам надійний захист.

 

Роман Марочкович

В.о. голови Сколівської районної організації

профспілки працівників освіти і науки України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.