ПРОФСПІЛКА ОСВІТЯН ПРОПОНУЄ ВНЕСТИ ЗМІНИ ДО ЗАКОНУ УКРАЇНИ “ПРО ОСВІТУ” ВИПЛАТУ 30% ЗА ПРЕСТИЖНІСТЬ ПРАЦІ ПЕДАГОГІЧНИМ ТА НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИМ ПРАЦІВНИКАМ

Постановою Кабінету Міністрів України від 23 березня 2011 р. N 373 (із змінами) «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), вищої освіти, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» передбачено надбавку  в  граничному  розмірі 30 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати), але не менше 5 відсотків, педагогічним працівникам закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної),  вищої  освіти,  інших  установ і закладів незалежно від їх підпорядкування.Розмір надбавки встановлюється керівником закладу (установи) у межах фонду оплати праці. Зазначена норма Постанови щодо встановлення надбавки за престижність педагогічної праці від 5% до 30% призводить до розбіжностей у розмірах заробітних плат педагогічним працівникам. Окремі адміністративні території не мають бажання передбачати кошти навчальним закладам у повному обсязі і встановлюють надбавку за престижність праці у мінімальних розмірах. За такої ситуації виходить, що престижність педагогічної праці у різних адміністративних територіях є різною. На жаль, зазначена Постанова не передбачає встановлення надбавки за престижність педагогічної праці науково-педагогічним працівникам закладів вищої освіти, що викликає обурення у відповідних працівників та не сприяє авторитету та престижності їх праці.Відповідно до ст.5 Закону України «Про освіту», освіта є державним пріоритетом, що забезпечує інноваційний, соціально-економічний і культурний розвиток суспільства. Фінансування освіти є інвестицією в людський потенціал, сталий розвиток суспільства і держави. З метою усунення дискримінацій в оплаті праці педагогічних та науково-педагогічних працівників та забезпечення єдиних підходів щодо підвищення престижності педагогічної праці –  ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСНА ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ ПРОПОНУЄ У СВОЄМУ ДЕПУТАТСЬКОМУ ЗВЕРНЕННІ ДО ДЕПУТАТА ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ В. КРИВЕНКА, ВНЕСТИ ДОПОВНЕННЯ ДО СТАТТІ 57 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «ПРО ОСВІТУ».– Доповнити п.1 ст.57 Закону України «Про освіту»  держава забезпечує педагогічним і науково-педагогічним працівникам наступним: виплату педагогічним та науково-педагогічним  працівникам щомісячної надбавки за престижність педагогічної праці  в  розмірі 30 відсотків посадового  окладу  (ставки  заробітної  плати), закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), вищої освіти, інших установ і закладів незалежно  від  їх  підпорядкування.