Профспілка звернулася до Президента щодо збільшення видатків на освіту і науку у Держбюджеті – 2022

Профспілка працівників освіти і науки України вимагає прийняття, як альтернативної постанові № 822, постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання оплати праці педагогічних, науково-педагогічних і наукових працівників» про застосування з 1 січня 2022 року додаткового коефіцієнта 1,5 для підвищення розмірів посадових окладів педагогічних, науково-педагогічних і наукових працівників.
У Профспілці працівників освіти також зазначають, що впродовж 4 років не реалізуються норми статті 61 закону «Про освіту» закону
«На сьогодні найнижчий посадовий оклад педагогічного працівника, що відповідає 9 тарифному розряду ЄТС, становить 5081 грн і складає лише 2,2 прожиткових мінімуми станом на 1 січня 2021 року. З урахуванням підвищення з 1 грудня на 8,4% його розмір складатиме 5505 грн, що на 1 тисячу гривень буде менше навіть від мінімальної заробітної плати 6500 грн», – йдеться у зверненні.
З огляду на це, у профспілці висловили сподівання на підтримку та вплив Президента України на забезпечення законодавчо визначених трудових прав педагогічних, науково-педагогічних, а також наукових працівників зі збільшенням для цього обсягів видатків на освіту і науку в державному бюджеті на 2022 рік. За розрахунками необхідні додаткові видатки на реалізацію цієї постанови становитимуть 38,4 млрд гривень. При цьому 22% від цієї суми повернеться до Пенсійного фонду та фондів соціального страхування відповідними внесками, нарахованими на фонд оплати праці.
Місцеві бюджети поповняться надходженнями від сплати податку на нараховані доходи педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників, яким буде підвищено заробітну плату. Повернуться також кошти до державного бюджету від сплати податку на доходи фізичних осіб, а також військового збору. Таким чином зменшиться сума дотації з Державного бюджету Пенсійному фонду та поповняться як місцеві, так і державний, бюджети.

Завантажити (PDF, Невідомий)