ПРОФСПІЛКА ЗВЕРНУЛАСЯ ДО ВИЩИХ ОРГАНІВ ВЛАДИ ЩОДО ВИКОНАННЯ ЗАКОНУ УКРАЇНИ «ПРО ОСВІТУ»

Верховною Радою України 5 вересня 2017 року був прийнятий Закон України «Про освіту».

Статтею 61 Закону  передбачено, що:

– посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії встановлюється в розмірі трьох мінімальних заробітних плат;

– посадовий оклад педагогічного працівника кожної наступної кваліфікаційної категорії підвищується не менше ніж на 10 відсотків;

– найменший посадовий оклад науково-педагогічного працівника встановлюється на 25 відсотків вище від посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії;

– кожний наступний посадовий оклад науково-педагогічного працівника підвищується не менше ніж на 10 відсотків від попереднього.

Згідно прийнятого Закону  Кабінету Міністрів України доручено забезпечити до 2023 року поетапну реалізацію положення частини другої статті 61 цього Закону, передбачивши при цьому щорічне збільшення посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії до чотирьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб, пропорційно розміру збільшення доходів Державного бюджету України порівняно з попереднім роком, і затвердити відповідні схеми посадових окладів (ставок заробітної плати).

На жаль, рівень посадових окладів, передбачений для педагогічних працівників на 2019 рік, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 р. N 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери», зріс всього на 9%.

Прожитковий мінімум для працездатних осіб затверджений у Законі «Про державний бюджет  України на 2019 рік» і  становить 1921 гривню. Найнижчий посадовий оклад педагогічного працівника за ЄТС віднесений до 9 тарифного розряду і становить у грошовому вимірі в 2019 році 3323 грн., що становить 1,73 прожиткових мінімуми.

Відповідно, аналогічне  співвідношення посадового окладу за 9 тарифним розрядом до прожиткового мінімуму було і у 2018 році, тобто коефіцієнт 1, 73  залишається незмінним.

Враховуючи зазначене, прийнятий Верховною Радою України Закон України «Про освіту», зокрема, стаття 61   та  відповідне доручення  Верховної Ради України  Кабінету Міністрів України про забезпечення до 2023 року поетапної реалізації положення частини другої статті 61 цього Закону, передбачивши при цьому щорічне збільшення посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії до чотирьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб – до цього часу залишається декларативною нормою.

Урядом, з часу прийняття Закону «Про освіту», приймались окремі рішення щодо підвищення посадових окладів педагогічних працівників, зокрема тих,  що фінансуються з освітньої субвенції, та  нещодавно прийняте рішення про підвищення посадових окладів науково-педагогічним працівникам. Попри позитивні рішення вважаємо,  що різний підхід Уряду до формування посадових окладів педагогічних та науково – педагогічних працівників суперечить принципам формування посадових окладів, визначених ст.61 Закону «Про освіту», якою встановлено, що схеми посадових окладів (ставок заробітної плати) педагогічних і науково-педагогічних працівників державних і комунальних закладів освіти затверджуються Кабінетом Міністрів України з урахуванням норм цього Закону. Зазначеною статтею не передбачено різного підходу до формування посадових окладів педагогічним та науково-педагогічним працівникам в залежності від джерел фінансування заробітних плат працівників.

Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України, реагуючи на масові звернення педагогічних працівників, заробітні плати яких фінансуються з місцевих бюджетів, і з метою дотримання чинного законодавства, соціальної справедливості та належного мікроклімату в колективах і на виконання Постанови  Кабінету Міністрів України від 11 січня 2018 р. № 22 «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників»,  просить невідкладно прийняти рішення щодо підвищення посадових окладів педагогічним працівникам, що фінансуються за кошти місцевих бюджетів.

Одночасно вимагаємо чіткої дорожньої карти щорічного поетапного виконання  прийнятого Верховною Радою України Закону «Про освіту» в частині забезпечення  до 2023 року реалізації положень частини другої статті 61 цього Закону, передбачивши при цьому щорічне збільшення посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії до чотирьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб.