Положення про сертифікацію вчителів затверджено на засіданні Кабінету Міністрів

Сьогодні уряд затвердив положення “Про сертифікацію педагогічних працівників”, закріпивши цю процедуру як добровільну.  Зареєструватися на сертифікацію можна буде на сайті Українського центру оцінювання якості освіти з 15 січня до 1 лютого 2019 року включно.

Наступного року сертифікація буде доступна лише для 1 тисячі вчителів початкових класів. Для проходження сертифікації педагог має мати не менше двох років стажу.

Вчителі  при проходжені сертифікаціх зможуть зарахувати успішне проходження сертифікації замість атестації з підвищенням на 1 кваліфікаційну категорію та отримати 20% надбавку до заробітної платні,  .

Сертифікація складатиметься з 3 етапів:

• Вивчення практичного досвіду роботи педагога.За проведення цієї частини сертифікації відповідатиме Державна служба якості освіти, що формує пул незалежних освітніх експертів – викладачів, вчителів, тренерів НУШ тощо. До кожного вчителя виїжджатиме щонайменше 2 експерти, щоб зробити оцінку діяльності незалежною та об’єктивною. За попереднім графіком виїзди експертів триватимуть 2 періоди: з середини лютого до кінця 2018-2019 навчального року та з вересня 2019-го до жовтня 2019-го. До кожного вчителя експерти навідуватимуться лише 1 раз, зареєстрований на сертифікацію педагог отримає попередження про візит експертів на власну е-пошту не пізніше ніж за 3 дні до їхнього приїзду.
  • Зовнішнє незалежне тестування.За його проведення відповідає Український центр оцінювання якості освіти. За попереднім графіком воно відбуватиметься у період між 2-ю половиною жовтня – початком листопада (в період масових канікул).
  • Електронне портфоліо – третя обов’язкова складова сертифікації.Воно має містити: заповнену анкету самооцінювання; опис власного навчального заняття (освітня програма, навчальний предмет, тема, мета, методичне забезпечення, може містити відео-фрагмент уроку); додаткові матеріали (за бажанням педагога). Усі ці матеріали вчитель має завантажити на файлообмінник до 1 липня 2019 року.

Визначатиме результати Сертифікації спеціально створена експертна комісія при МОН, до якої увійдуть представники УЦОЯО, ДСЯО, МОН та громадськості. Комісія встановлюватиме порогові бали з 2 етапів випробування: вивчення практичного досвіду та тестування.

Якщо учасник подолав поріг з тестування, але не подолав з вивчення практичного досвіду – комісія може вивчити електронне портфоліо. За результатами цього розгляду може бути ухвалене рішення про успішне проходження сертифікації.

Сертифікат не може бути виданий учаснику, який:

• не брав участь в одній зі складових сертифікації;
  • не створив власне е-портфоліо та не завантажив його;
  • проводив репетицію (репетиції) навчального заняття (навчальних занять).

Для вчителя, які успішно пройшов сертифікацію:

• передбачається надбавка 20% до заробітної плати впродовж 3 років чинності сертифікату;
  • зараховуватиметься успішне проходження сертифікації як чергове (позачергове) проходження атестації з присвоєнням працівникам наступної кваліфікаційної категорії або підтвердження наявної вищої категорії.