Львівщина напрацювала і скерувала у Міністерство освіти пропозиції щодо конкурсу на посаду директора школи

Кілька років тому у законодавство щодо обрання керівника закладу середньої загальної освіти внесли зміни, тож з того часу кожна громада в межах рекомендацій міністерства може напрацьовувати для своїх шкіл власне положення. Однак практика показує, що часто комісії, які створюються для обрання директорів шкіл є необ’єктивними: нерідко директорами обирали людей без педагогічної освіти, які не мали стосунку до закладів середньої загальної освіти.

Відтак, фахівці департаменту освіти Львівської ОВА спільно із директорами шкіл області розробили Типове положення про конкурс на посаду директорів шкіл.

Про це сьогодні під час брифінгу розповів директор департаменту освіти і науки Олег Паска.

«Ми пропонуємо повернути норму Про типове положення у «Закон про повну загальну середню освіту». Це дозволить отримати нову якість освіти, адже від директорів шкіл залежить розвиток закладу та рівень освіченості молоді. Саме директори шкіл рухають вперед нашу освіту. Про це свідчить досвід Фінляндії, де освітню реформу здійснювали директори шкіл», – розповів на брифінгу Олег Паска.

Положення передбачає, що комісія, яка обиратиме директорів шкіл, складалась на третину із представників громади. Їх висуватиме місцева комісія з питань освіти. Друга третина мала б складатись із представників державних органів управління освітою, що є незалежними, та можуть об’єктивно оцінити кандидатів на посаду директора. Решта – представники громадських організації, двоє з них мають бути погоджені із колективом закладу.

«Таким чином вдасться передбачити у конкурсній комісії елемент державної політики, місцеве управління і громадські організації. Також для уникнення необ’єктивності завдання має готувати міністерство, а не місцеве управління освіти, а тестування мало б відбуватись на електронних платформах», – зазначив директор департаменту.

У положенні також прописано необхідні документи, перелік осіб, які не можуть бути членами конкурсної комісії та зобов’язання засновника щодо кандидатів.

Типове положення, підписане головою ОДА, уже функціонує, тож із наступного тижня його почнуть імплементувати та ознайомлювати із ним громади Львівської області. Якщо пропозицію департаменту освіти Львівської ОВА візьмуть до уваги в Києві, такий підхід застосовуватимуть на території всієї держави.
За інформацією департаменту освіти Львівської ОВА