Заробітна плата працівників освіти

Cколівська районна організація профспілки працівників освіти і науки з метою забезпечення своєчасної та повної виплати заробітної плати працівникам установ та закладів освіти за січень місяць 2018 року відповідно до законів та інших нормативно-правових актів що набрали чинності станом на 23 січня 2018 року повідомляє наступне.

Законом України «Про державний бюджет України на 2018 рік» встановлено рівень мінімальної заробітної плати 3723 гривні (у 2017 році 3200 грн.) та рівень прожиткового  мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць для працездатних осіб  з 1 січня 2018 року – 1762 гривні (у 2017 році 1600 грн.).

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери», яким затверджено Єдину тарифну сітку розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери посадові оклади (тарифні ставки, ставки заробітної плати) розраховуються, виходячи з розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду, встановленого у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

Розмір посадових окладів працівників, визначених за І тарифним розрядом ЄТС станом на 1.01.2018 – 1762 грн, мінімальна заробітна плата – 3723 грн.

Розміри посадових окладів за тарифними розрядами ЄТС у 2018 році

1 т.р. – 1762 гривні 14 т.р. – 4264 гривні
2 т.р. – 1921 гривня 15 т.р. – 4546 гривень
3 т.р. – 2079 гривень 16 т.р. – 4916 гривень
4 т.р. – 2238 гривень 17 т.р. – 5286 гривень
5 т.р. – 2396 гривень 18 т.р. – 5656 гривень
6 т.р. – 2555 гривень 19 т.р. – 6026 гривень
7 т.р. – 2713 гривні 20 т.р. – 6414 гривні
8 т.р. – 2890 гривень 21 т.р. – 6784 гривні
9 т.р. – 3048 гривень 22 т.р. – 7154 гривні
10 т.р. – 3207 гривень 23 т.р. – 7524 гривні
11 т.р. – 3471 гривня 24 т.р. – 7682 гривні
12 т.р. – 3735 гривень 25 т.р. – 7947 гривень
13 т.р. – 4000 гривень

Одночасно повідомляємо Вас, що на офіційних сайтах Уряду та Міністерства освіти і науки України є інформація   що «Кабінет Міністрів України в рамках політики підвищення соціальних стандартів забезпечив подальше зростання зарплат вчителів. Відповідне рішення ухвалене під час засідання Уряду, 11 січня, за пропозицією Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана».

Згідно ст.52 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» постанови Кабінету Міністрів України, крім постанов, що містять інформацію з обмеженим доступом, набирають чинності з дня їх офіційного опублікування, якщо інше не передбачено самими постановами, але не раніше дня їх опублікування. Постанови Кабінету Міністрів України публікуються в Офіційному віснику України, газеті “Урядовий кур’єр”, акти Кабінету Міністрів України також оприлюднюються шляхом їх розміщення на офіційному веб-сайті Кабінету Міністрів України.

Станом на 23 січня 2018 року прийняті постанови Уряду 11 січня  про підвищення  заробітних плат педагогічним працівникам не опубліковані на офіційному веб-сайті Кабінету Міністрів України та офіційному віснику України, газеті «Урядовий кур’єр» і відповідно не набрали чинності.

З урахуванням наведеного рекомендуємо проводити нарахування заробітних плат працівникам установ та закладів освіти за січень місяць з урахуванням рівня мінімальної заробітної плати 3723 гривні та рівня прожиткового  мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць для працездатних осіб що дорівнює 1 тарифному розряду ЄТС  – 1762 гривні .

Про набрання  чинності прийнятих Урядом Постанов Кабінету Міністрів України 11 січня 2018 року Львівською обласною організацією профспілки  Вас буде повідомлено додатково. За результатами зазначених постанов у лютому місяці потрібно буде провести перерахунок заробітних плат за січень місяць.

Повідомляємо також Вас що Львівською обласною організацією профспілки скеровано відповідну телеграму на Кабінет Міністрів України з метою оприлюднення прийнятих 11 січня постанов що в свою чергу дало б змогу забезпечити належне підвищення задекларованих урядом заробітних плат педагогічним працівникам та відповідно не накладало подвійного навантаження на працівників бухгалтерії.