Запроваджено новий вид відпустки для чоловіків, дружина якого народила дитину: законодавчі зміни

Законом України від 15.04.2021 № 1401-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною» (набрав чинності 9.05.2021) запроваджено новий вид відпустки чоловіку, дружина якого народила дитину, – одноразова оплачувана відпустка тривалістю до 14 календарних днів.
Змінами передбачено, що така відпустка (без урахування святкових і неробочих днів) надається не пізніше трьох місяців з дня народження дитини однієї з таких осіб:
• чоловіку, дружина якого народила дитину;
• батьку дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки;
• бабі або діду, або іншому повнолітньому родичу дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком).
Для отримання відпустки необхідно надати копії документа, необхідного для державної реєстрації народження дитини, або свідоцтва про народження дитини, протягом 30 календарних днів з дня виходу в таку відпустку.
Порядок надання відпустки при народженні дитини встановлюється Кабінетом Міністрів України.