ДАЙДЖЕСТ НОВИН З ПРОФСПІЛКИ

Проводяться консультації Профспілкою та стороною Влади за результатами акції протесту Профспілок 7 жовтня та висунутих Вимог (є протокольні доручення голови Уряду),
– 20 жовтня відбулось засідання ЦК Профспілки працівників освіти і науки України та (21 жовтня)засідання Ради Львівської обласної організації профспілки працівників освіти у порядку денних яких основними питаннями були це завершення цього бюджетного року із забезпеченням виплати заробітних плат працівникам закладів освіти та Формування бюджету держави на 2022 рік, зокрема в частині фінансування освіти та рівня заробітних плат педагогічних та науково-педагогічних працівників а також питання вакцинації працівників закладів освіти.
Щодо завершення цього року то окремим територіальним громадам області сумарно не вистачає близько 50 млн грн освітньої субвенції, у чотирьох громадах ще не виплачена щорічна грошова винагорода за сумлінну працю, а також не виплачена ще винагорода в окремих закладах обласного підпорядкування. По закладах обласного підпорядкування – 26 жовтня сесія обласної ради і питання винагороди буде вирішено (таке рішення було погоджено на засіданні освітянської комісії Львівської обласної ради 21 жовтня). Поки що є невизначеність яким чином буде вирішено звідки взяти 50 млн грн для зарплат освітянам в ТГ до кінця року. Тут є два варіанти, або ці кошти додатково будуть виділені з Державного бюджету або прийдеться їх перерозподіляти в межах регіону. Тобто в одних ТГ де є залишок освітньої субвенції забрати і додати тим ТГ яким не вистачає.
Щодо проекту бюджету на 2022 рік. Аналіз обсягу освітньої субвенції який передбачається для 73 ТГ області є вкрай різним.. Зокрема для Стрілківської ТГ він є меншим ніж на цей рік. Для інших 72 ТГ обсяг освітньої субвенції є більшим від 1 % і до 21 %. Ріст посадового окладу за ЄТС передбачається у 2022 році і тут КАРАУЛ – аж на 3 % з 1 жовтня 2022 (для прикладу у 2021 році посадові оклади за ЄТС зростуть на 28 %, з січня на 20%і з 1 грудня ще на 8%) . Це неприпустимо і тому прийняли ряд звернень у разі якщо не ПОЧУЮТЬ проведення акцій протесту.
Вакцинація. Освітяни вкрай обурені наказом МОЗ, яким ВИКЛЮЧНО працівників всіх закладів віднесли до переліку з обов’язкової вакцинації поряд з державними службовцями. А ще страшилки про відсторонення невакцинованих з 7 листопада.. Підтримуючи загалом вакцинацію(особисто вакцинований) , вкрай дивною виглядає ГІПЕРОПІКА МОЗ та й взагалі влади долею вакцинації тільки освітян і поряд з цим КИНУТИМИ НА ПРИЗВОЛЯЩЕ медиків, поліції, депутатів всіх рад, працівників транспорту у тому числі залізничного, соцслужб та інших. А відсторонення для працівників освіти це взагалі правовий нігелізм та можливий хаос що нас може чекати з 7 листопада. Тому і тут зайняла профспілка принципову позицію. Листи до влади пішли, а далі суд з МОЗ (про це додатково буде).
Ще цього тижня КМУ передав до Верховної ради законопроект Про дошкільну освіту. Працюємо спільно з територіальними організаціями над пропозиціями та зауваженнями до нього. Передбачається закопроектом переведення педагогічних працівників пенсійного віку на строкові трудові договора. Дивно бо в дошкіллі сьогодні і так є дефіцит педагогічних кадрів, але Уряду про це напевно нічого не відомо.

Марян Калин

Заступник голови Львівської обласної